Chiavalon ROMANO - prémiový extra panenský olivový olej na ryby 500 ml

Kód: 1072
599 Kč
Skladem (4 ks)
Můžeme doručit do:
10.12.2021

Chiavalon Romano jistě zaujme všechny milovníky ryb. Tato kupáž dvou olivových odrůd je speciálně naladěna na přípravu a dochucení bílého rybího masa jako je pražma nebo mořský vlk. Jemná chuť tohoto prémiového olivového oleje se také skvěle snoubí s dalšími plody moře jako jsou krevety, chobotnice a další měkkýši, korýši a ostnokožci. Úprava ryb je již jen na vaší fantazii ať již jsou to rby grilované, pečené nebo studené úpravy formou tataráku či carpaccia. Romano je skvělý i na listové saláty, grilovanou zeleninu, lehké sýry nebo mozzarellu. Barva Chiavalon Romana je zlatavě zelená. Chuť je jemná a vybalancovaná jen lehce pikantní s náznaky hořkých tónů, ovoce a aromatických bylinek. V aroma tohoto prémiového olivového oleje ucítíte středně zralá rajčata, banány, jablka a lehké tóny artyčoku a bazalky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rodinná farma Chiavalon se specializuje na výrobu prémiového olivového oleje, který uspokojí i nejnáročnější gurmány. Díky tomu se olivové oleje této značky používají v restauracích orientovaných na zážitkovou gastronomii včetně michelinských. O špičkové kvalitě zdejší produkce svědčí i četná ocenění získaná na prestižních mezinárodních soutěžích.

Základy farmy a této olivové značky položil Sandi Chiavalon. Ten v mládí propadl kouzlu oliv a místo hraní fotbalu se svými vrstevníky trávil všechen volný čas v olivových hájích se svým dědečkem. Ten jej zasvětil do pěstování olivovníků a výroby olivového oleje. Po smrti dědečka, v pouhých 14ti letech, převzal Sandi péči o rodinný olivový háj. Měl tehdy 50 olivovníků ve stáří 300 let. To byl základ farmy Chiavalon. Sandi vystudoval střední zemědělskou školu v Poreči a následně univerzitu v Záhřebu. Postupně rozšiřoval olivové háje a vylepšoval kvalitu svého oleje. Později se k Sandimu přidal jeho bratr Tedi, který se věnuje obchodu a marketingu, a na farmě samozřejmě pracují i další rodinní příslušníci. Dědečkův odkaz přežívá v jemném olivovém oleji Romano, který Sandi pojmenoval podle něj.

Jak se prémiový olivový olej vyrábí?

Na kvalitu olivového oleje má vliv celá řada různých faktorů. Klíčové je správné načasování sklizně. Chiavalon sklízí olivy v říjnu, kdy jsou v nejlepší kondici a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Načasování je velmi důležité a tak Sandi Chiavalon denně kontroluje stav oliv a bedlivě sleduje předpověď počasí. V den "D" naběhne do olivových hájů vše, co má ruce a nohy, včetně desítek brigádníků. Začíná dvou až tří týdenní pracovní maraton, kdy se pracuje 12 - 16 hodiny denně, šest dní v týdnu.

Olivy se z olivovníků setřepávají. Dříve se používaly dřevěné hole, dnes práci ulehčují pneumatické vibrační třesačky. Spadlé olivy se zachycují do sítí pod stromy, z kterých se pak pomocí "vysavače" přemísťují do beden. Průběžně se odváží do mlýna, protože rychlé zpracování, v řádu jen několika hodin, je další nutnou podmínkou pro výrobu vynikajícího olivového olej.

Chiavalon nedávno vybudoval nový mlýn, jehož provoz byl zahájen v roce 2020. Mlýn je vybaven nejmodernější italskou technologií na výrobu olivového oleje. Celý výrobní proces je pod kontrolou desítek čidel a počítačově řízen. Dovezené olivy se na fukarech zbaví listí, větviček a dalších nečistot. Olivy procházejí vodní lázní, která slouží k očistě, ale také k ochlazení na požadovanou teplotu, která nesmí překročit 24C. Olivy jsou rozemlety, ze vzniklé pasty se odděluje olej, který je následně odstředěn a oddělí se voda. Výsledný olej je filtrován a poté putuje do nerezových zásobníků.

Jak docílit každý rok stejné chuti?

Sklizeň od sklizně se může, více či méně, měnit chuť olivového oleje. Vliv na to mají různé přírodní podmínky a hlavně počasí. Z tohoto důvodu Chiavalon vyrábí všechny své olivové oleje jako kupáže. Je to podobné jako s vínem nebo whisky. V různém poměru se smíchá olivový olej z různých odrůd, aby výsledný olej měl požadovanou chuť. Díky tomu se dají korigovat i výkyvy v chuti jednotlivých odrůd v závislosti na sklizni. Šéfkuchař nebo gurmánský zákazník dostane díky tomu olivový olej, který má každý rok stejnou chuť. Vytvořit dobrou kupáž je velká alchymie a bratři Chiavaloni vytváří celou řadu různých vzorků. Ty pak přechutnávají s nejlepšími olivovými someliéry a šéfkuchaři a vybírají tu nejdokonalejší chuť.

Cesta Chiavalonu na váš stůl

Jak již bylo řečeno výše, sklizeň oliv probíhá v říjnu a následující měsíc se vyrábí jednotlivé kupáže. Ty jsou pak uloženy v nerezových zásobnících. Na vzduchu olivový olej degraduje a proto se do zásobníků pumpuje inertní plyn, který nahradí vzduch v kapse mezi hladinou a "stropem" zásobníku. Extra panenský olivový olej se lahvuje až na základě naší objednávky, takže máte jistotu, že po celou dobu od sklizně je olej správně skladován. Trvanlivost olivového oleje je dva roky od sklizně a pokud je správně skladován, nedojde k žádným zásadním změnám v chuti nebo kvalitě. Doma skladujte na tmavém a ideálně chladnějším místě. Nedávejte ovšem olivový olej do lednice, protože vám zde ztuhne.

Doplňkové parametry

Kategorie: ROMANO
Hmotnost: 0.9 kg
Výrobce: Chiavalon
Druh oleje: olivový extra panenský
Objem: 500 ml
Země původu: Chorvatsko
Region: Istrie
Typ oleje: kupáž
Odrůdy: Vodnjan Buza, Rosignola
Sklizeň: říjen (prémiová kvalita "First Harvest")
Acidita: 0,2%
Polyfenoly: 346 mg/kg
Aroma: středně zralá rajčata, banány, jablka, s nádechem voňavých tónů artyčoku a bazalky
Chuť: vybalancovaná chutí, ve které ucítíte lehkou pikantnost a hořkost, aromatické bylinky
Výživové údaje na 100ml: Energie 3762 kJ/899 kcal, Tuky 99,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14,46 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g
Skladování: Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín

Příběh Chiavalon

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: