Jak se zrodil Chiavalon
VZNIK A SOUČASNOST ZNAČKY CHIAVALON

Chiavalon je malá rodinná farma v městečku Vodnjan na chorvatské Istrii. Chiavalon se od počátku specializuje na výrobu špičkového extra panenského olivového oleje. Chiavalon nese označení Organic Label a má chráněné označení původu, což zaručuje, že jde o certifikovaný 100% organický extra panenský olivový olej z Istrie. 

Více o této rodinné farmě, výrobě olivového oleje a jak vzniká jeden z nejlepších olivových olejů světa se dozvíte v následujících řádcích, v příběhu zakladatele Sandi Chiavalona. 

Příběh Sandi Chiavalona

Zakladatelem značky je Sandi Chiavalon, který sám o sobě říká, že jeho láska k olivám vznikla v jeho nejranějších letech. Navštěvoval se svým dědečkem rodinný olivový háj a vždy jej fascinoval jeho pomalý růst, krása a dary, které po náročné práci dával.

Do roku 1997 rodina pěstovala pouze 50 olivovníků, starých zhruba 300 až 400 let. Zlom v Sandiho životě přišel, když jeho dědeček onemocněl a o olivový háj se neměl kdo starat. Sandi byl mladý dospívající kluk, a zatímco jeho vrstevníci byli zaneprázdněni sběrem fotbalových karet a ježděním na kole, on se rozhodl pokračovat v dědečkově práci.

Jeho hlavním cílem bylo naučit se fakta a každičký detail o těchto úžasných stromech a vyrábět olivový olej. Pro čtrnáctiletého Sandiho to nebylo zrovna snadné, protože jeho nejbližší okolí mu příliš nevěřilo. Rodina chvíli považovalo Sandiho zápal za pubertální vrchol. Naštěstí si brzo uvědomili, že Sandiho vášeň pro olivy je trvalá a přiložili ruce k dílu. Toto rozhodnutí změnilo životy celé rodiny, protože dědečkovo dědictví se jim podařilo nejen udržet, ale přeměnit v úspěšný rodinný podnik.

Sandi si uvědomoval, že láska a nadšení samy o sobě nestačí. Průběžně se učil praxí a vzdělával se. Při práci na farmě vystudoval Střední zemědělskou školu v Poreči a zapsal se na zemědělskou fakultu v Záhřebu. Díky znalostem, které se naučil, zavedl na farmě nové agroekologické technologie a opatření. Tato systematická práce se rozhodně vyplatila a vyústila v řadu mezinárodních ocenění, které Sandi Chiavalon za svůj extra panenský olej získal a stále získává.

Trvá velmi dlouho, než olivovník začne přinášet plody. Sandi začal s rodinou v roce 1997 a dnes, po mnoha letech konečně vidí výsledky své práce. V současné době má farma Chiavalonu okolo 7 500 olivovníků. Ve většině případů jde o původní (autochtonní) druhy oliv, tzn. že se na daném místě vyskytují přirozeně, a ne díky přičinění člověka, který by je zde přenesl z jiných oblastí. Celá produkce je pod přísným certifikovaným ekologickým dohledem. Extra panenský olivový olej Chiavalon nese označení Organic Label a má chráněné označení původu, což zaručuje, že jde o certifikovaný 100% organický extra panenský olivový olej z Istrie.